ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałeczek ostrej papryczki chili
szczypta suszonego oregano
1/3 szklanki białego wina
250 ml esencjonalnego bulionu
2 kg dojrzałych miękkich pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeże oregano (można zastąpić bazylią)
kawałek (ok. 10 cm) dobrej bagietki, może być czerstwa
Do podania:
tarty parmezan lub grana padano
świeże oregano lub bazylia
Przygotowanie
W większym garnku podgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojony w kosteczkę lub roztarty czosnek i smażyć razem przez około minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano a po minucie smażenia wlać wino. Odparować gotując przez około 2 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty.
Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie dodać ze skórek, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do garnka lub bezpośrednio nad garnkiem rozdrobnić palcami. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet balsamiczny, sól morską (około 1/2 łyżeczki, ale zależy jak słony był bulion), doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) i gotować jeszcze przez około 5 minut. Przelać przez sitko do czystego garnka, przecierać miąższ łyżką aż na sitku zbierze się niewielka ilość miąższu, głównie pestki (to należy wyrzucić). Do powstałej zupy dodać bagietkę i jak tylko zmięknie dodać łyżkę listków świeżego oregano, wszystko zmiksować blenderem i podawać z tartym parmezanem.
Jeśli zupę chcemy przechować przez kilka dni w lodówce, najlepiej zamknąć ją na gorąco w słoikach bez dodatku bagietki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/zupa_pomidorowa_ze_swiezych_pomidorow/przepis.html