Wykonanie
Składniki2 porcje1 pojedyncza
pierś kurczaka (użyłam zagrodowego)1/2
cebuli2 łyżki
masła1/3 szklanki surowego
ryżu do risotto (arborio)1/4 szklanki
białego winapół łyżeczki
mioduok. 500 ml
bulionu1
pomidor (200 g) *filiżanka listków
bazyliiser parmigiano reggiano (
parmezan) lub
grana padanooliwa extra,
sól i
pieprzPrzygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać z łyżeczką
oliwy, odłożyć. W garnku na 1 łyżce
oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać
kurczaka oraz łyżkę
masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.Dodać
ryż i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać
wino, dodać
miód i gotować przez kilkanaście sekund, następnie wlewać po pół szklanki gorącego
bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 17 minut. Dodać kolejną porcję
bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez
ryż. Na koniec
ryż ma być ugotowany al dente.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę, połowę zmiksować blenderem na mus.
Pomidory (pokrojone i mus) dodać do risotto i zagotować. Doprawić
solą,
pieprzem i gotować na nieco większym ogniu przez ok. 2 minuty.Odstawić z ognia, dodać posiekaną
bazylię (odłożyć listki do dekoracji), 3 łyżki tartego
parmezanu i 1 łyżkę
masła, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tartym
parmezanem i udekorować listkami
bazylii.Wskazówki* poza sezonem na świeże
pomidory można użyć 200 g
pomidorów z puszki (pokrojonych i obranych)