Wykonanie
Risotto to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej. Nieco skomplikowana, wymaga dużo uwagi, cierpliwości i trochę miłości;) Mnie osobiście uspokaja jego wolne przyrządzanie. Lubię je robić, kiedy wiem, że nie
będę musiała się spieszyć. Kiedy wiem, że
mogę mu poświęcić należytą uwagę. Spokojna muzyka w tle, siekanie
cebuli,
czosnku...przygotowanie wszystkich niezbędnych składników bez pośpiechu, żeby niczego nie przeoczyć, żeby wszystko było "jak trzeba"....żeby risotto zostało odpowiednio "dopieszczone". Ehhh rozmarzyłam się troszkę:)To chyba przez to, że mam w planie przygotować to danie jutro dla mojej kochanej sis, a w niedzielę dla mamuni i brata...Weekendzik spędzam na wsi! w końcu, nareszcie!:) Chwile spędzone z bliskimi będą o tyle cenniejsze, że święta spędzimy osobno...Już odliczam godziny do końca dnia w Kancelarii, do szybkiego powrotu do domu po bagaż, po kilka uśmiechów M. bo przecież nie będzie mnie aż dwa dni! i jeszcze gotów zatęsknić...albo ja:) heheheNo, ale wracając do risotto...można je przyrządzić na wiele sposobów: z
grzybami, z
owocami morza, z warzywami, z
kurczakiem, z
pomidorami, z
karczochami, albo po prostu z samym
parmezanem...mogłabym jeszcze długo wymieniać. Ja sobie upodobałam ostatnio wersję z
szafranem,
suszonymi pomidorami i świeżą
bazylią. Mam nadzieję, że uda mi się Was zachęcić do przygotowania tego dania mimo, iż potrzeba tu trochę czasu i uwagi:)
Składniki:przepis na jedną porcjępół szklanki
ryżu do risotto (ja użyłam carnaroli)1/2
cebuli3 połówki
suszonych pomidorów (ja użyłam tych bez zalewy, ale ale jeśli macie te w zalewie, to też mogą być)ząbek
czosnku,szczypta
szafranukilka listków
bazylii (razem z łodyżką)
bulion warzywny lub drobiowy (na jedną porcję zużyłam ok 400 ml ale lepiej przygotować więcej)1/2 kieliszka ulubionego
białego wina (wytrawnego bądź półwytrwanego)łyżka
masładwie łyżki tartego
parmezanu (plus trochę do posypania)dwie łyżki
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:Posiekajcie
cebulę w drobną kostkę, podobnie jak
czosnek i łodyżkę
bazylii (od Jamiego Olivera nauczyłam się nie wyrzucać tej aromatycznej części
ziół;)).
Pomidory pokrójcie na małe kawałki.
Podgrzejcie
bulion i zostawcie na małym gazie ponieważ
bulion w trakcie dolewania do risotto musi być cały czas gorący!Rozgrzejcie
oliwę na dużej patelni (jeśli jednak będziecie przyrządzać więcej porcji, polecam użycie dużego garnka). Włóżcie
cebulę,
pomidory,
czosnek i posiekane łodyżki
bazylii. Smażcie na małym ogniu, nie rumieniąc, przez ok 10 minut, po czym wsypcie
ryż. Wymieszajcie.
Dolejcie
wino i wymieszajcie. Poczujecie przy tym fantastyczny aromat:) Mieszajcie, aż
ryż wchłonie cały płyn a
alkohol odparuje. Zmniejszcie ogień. A teraz musicie uważać. Dolewajcie kolejno po chochli
bulionu i mieszajcie. Zanim wlejecie kolejną chochlę poczekajcie, aż
ryż wchłonie cały
bulion. Dolewajcie
bulionu, aż
ryż zmięknie, ale w środku pozostanie lekko twardy. Potrwa to ok około 30 minut.
Zdejmijcie risotto z ognia i sprawdźcie jego smak. Powinno być lekko niedosolone. Pamiętajcie!, że
parmezan jest dość słony. Dodajcie
masło,
parmezan i pokrojone listki
bazylii, wymieszajcie. Danie powinno
mieć kremową i półpłynną konsystencję - w razie potrzeby dolejcie trochę
bulionu. Przykryjcie pokrywką i odstawcie risotto na trzy minuty, żeby odpoczęło. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie
solą lub
parmezanem. Podawajcie od razu posypane
parmezanem z kilkoma kroplami
oliwy extra virgin.