Wykonanie
Składniki2 porcje1/4 szklanki
kaszy pęczak1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżka
masła150 g
kurek2
pomidory malinowe1 mała
cebula1 łyżeczka suszonego
tymianku1/4 szklanki
białego wina1/4 szklanki tartego
parmezanu1 szklanka
bulionu lub
wodyPrzygotowanieNa większej patelni podgrzać
oliwę razem z suchą
kaszą pęczak, następnie wlać
bulion lub
wodę, doprawić
solą w razie potrzeby, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę płynu jeśli taka pozostała.Wlać
wino i wygotować. Dodać pół łyżki
masła,
tymianek i pokrojoną w kosteczkę
cebulę, zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki
kurki i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i
solą w razie potrzeby.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do potrawy, wymieszać i gotować całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać resztę
masła, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać tartym
parmezanem.