Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżka
masła1/2
cebuli1/4 szklanki surowego
ryżu arborio (jak do risotto)1/3 szklanki
białego wina (wytrawnego)1 litr
bulionu,
wywaru lub rosołu400 g
pomidorów*1 łyżeczka
miodufiliżanka listków
bazylii4 łyżki
śmietanki kremówkiopcjonalnie do podania: tarty
parmezanPrzygotowanieW garnku na
oliwie i
maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Następnie dodać
ryż i mieszając smażyć przez minutę. Wlać
wino i gotować przez kilkanaście sekund, następnie wlać gorący
bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Odłożyć połowę pokrojonych
pomidorów a resztę zmiksować blenderem, dodać do
wywaru razem z odłożonymi
pomidorami.Zagotować, dodać
miód, następnie gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać posiekaną
bazylię oraz
śmietankę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić
solą,
pieprzem. Można podawać z
parmezanem.Wskazówki* poza sezonem na świeże
pomidory można użyć obranych i pokrojonych
pomidorów z puszki (400 g, 1 puszka)