ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1/4 szklanki surowego ryżu arborio (jak do risotto)
1/3 szklanki białego wina (wytrawnego)
1 litr bulionu, wywaru lub rosołu
400 g pomidorów*
1 łyżeczka miodu
filiżanka listków bazylii
4 łyżki śmietanki kremówki
opcjonalnie do podania: tarty parmezan
Przygotowanie
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać ryż i mieszając smażyć przez minutę. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund, następnie wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Odłożyć połowę pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem, dodać do wywaru razem z odłożonymi pomidorami.
Zagotować, dodać miód, następnie gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać posiekaną bazylię oraz śmietankę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą, pieprzem. Można podawać z parmezanem.
Wskazówki
* poza sezonem na świeże pomidory można użyć obranych i pokrojonych pomidorów z puszki (400 g, 1 puszka)
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-pomidorowa-z-ryzem