Składniki4 porcje1 cebula2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżki masła1 łyżeczka suszonego tymianku1 cukinia (300 g)500 g dyni800 ml bulionu250 ml mlekaświeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazyliiPrzygotowanieW garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażać mieszając od czasu do czasu.Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne. Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości. Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).WskazówkiW wersji wegańskiej można użyć mleka roślinnego (migdałowego, owsianego) oraz zastąpić masłooliwą.