Wykonanie
Risotto to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Jedna z jego najbardziej popularnych wersji to risotto alla milanese, które charakteryzuje się
brakiem jakichkolwiek dodatków.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_09_slash_woski-klasyk-czyli-przepis-na-risotto/l/262781119.JPG)
Składniki:-1/2
cukinii-1 średnia
cebula-
olej do smażenia- 50 g startego
parmezanu-1 litr
bulionu (przepis tutaj)-1 szklanka
ryżu do risotto Arborio (koniecznie musi być specjalny
ryż do risotta, bo zwykły biały nie
daje właściwego smaku)-1 łyżka
masłaSposób przygotowania:1. W dużym garnku (bądź też na patelni) na rozgrzanym
oleju smażymy pokrojone w kostkę
cebulę i
cukinię. Warzywa powinny być lekko przyzłocone i miękkie. Przekładamy warzywa na talerz.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_09_slash_woski-klasyk-czyli-przepis-na-risotto/l/-1602396547.JPG)
2. Następnie do garnka wkładamy 1 łyżkę
masła i wlewamy odrobinę
oleju. Gdy już tłuszcz będzie rozgrzany wsypujemy do garnka
ryż i mieszamy do czasu, aż
ryż stanie się lekko przezroczysty (ok. 2-3 minuty).
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_09_slash_woski-klasyk-czyli-przepis-na-risotto/l/-458893649.JPG)
3. Następnie wlewamy do garnka 2-3 łyżki wazowe
bulionu warzywnego. Przykręcamy palnik i gotujemy na małym ogniu, bardzo powoli.
Bulion powinien się powoli wchłaniać w
ryż, wówczas dolewamy ok. 1,5 łyżki wazowe
bulionu. Ponownie
bulion powinien się wchłonąć. Czynność powtarzamy do czasu aż
ryż będzie miękki.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_09_slash_woski-klasyk-czyli-przepis-na-risotto/l/-433841988.JPG)
4. Gdy już
ryż będzie perfekcyjny dodajemy
parmezan i usmażone wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.5. Tak przygotowane risotto możemy podawać.
![](/Data/Images/nietylkookuchni.blogspot.com\2013_slash_09_slash_woski-klasyk-czyli-przepis-na-risotto/l/1224537652.JPG)
Smacznego!