Wykonanie
Śliwki,
kardamon i
czerwona cebula wspaniale podkreślą smak naturalnego krowiego
serka. Krowy rasy Jersey dają bardzo tłuste
mleko, dzięki temu
ser jest kremowy.Składniki:10 dkg
śliwek suszonych1 duża
czerwona cebula3 -4 łyżki
octu winnego3 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkuszczypta mielonego
cynamonu2 ziarna
kardamonu utłuczone w moździerzu
sól do smaku
Serek naturalny okrągły
Mleczna DrogaCzas: 60 minutPrzygotowanie:
Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do rozgrzanego rondelka z
oliwą, smażymy do miękkości, dodajemy
czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki
śliwki węgierki i
suszone śliwki,
cynamon oraz
kardamon. Całość gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, po tym czasie większość
wody powinna odparować a całość zagęścić się. Dodajemy
ocet winny i
sól, dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak, gotujemy kolejne 10 -15 minut. Gotowy chutney powinien
mieć konsystencję
konfitur.Zdjęcie powstało w zabytkowej Fortecy należącej do rodziny Kręglickich, gdzie co środę odbywa się Targ Dobrego Jedzenia - m.in. tam kupicie
sery Mlecznej Drogi .Autorka przepisu i zdjęcia: Julita Strzałkowska, Wrząca Kuchnia
Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł. Zapraszam na mój portal Wrząca Kuchnia .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Julita StrzałkowskaZobacz także
Od piętnastu krowich ogonów do
tłustego sera i jedwabistego
jogurtuJogurt naturalny z karmelizowanymi
jabłkami i
gruszkamiKarmelizowane
śliwki zapiekane z
serkiem kozim