ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam wenę na przetwory z czerwonej cebuli. Ostatnio zrobiłam c zerwoną cebulę marynowaną a occie . Dzisiaj chcę Wam zaproponować konfiturę z czerwonej cebuli . Bardzo fajny dodatek do grilla lub pieczonego mięsa. Smakosze serów taką cebulową konfiturą również nie pogardzą.
Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam już dwa razy. Raz usmażyłam z dodatkiem czerwonego wina, a raz z wodą. Więc jeśli ktoś nie lubi alkoholu, wersja bezalkoholowa jest nie mniej wyborna. Oto przepis:
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
około 350 ml konfitury
2 łyżki oliwy
500 g czerwonej cebuli
100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki octu winnego
3 łyżki brązowego cukru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Smaż na oliwie przez 30 minut, bardzo powoli. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona.
Po tym czasie dodaj wino/ wodę, ocet i ocet balsamiczny oraz cukier. Smaż konfiturę bardzo powoli, aż nastąpi redukcja alkoholu/ wody i konfitura zgęstnieje, około 20 minut.
Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zamknij i odwróć do góry nogami. Konfiturę można tak przechowywać przez kilka miesięcy.
Polecane przepisy
Bakłażan z jogurtem po persku
Lekkie sałatki nie tylko do grilla
Gruszki w zalewie szafranowej
Domowy sok malinowy
Dżem jabłkowo śliwkowy ale jaki
Źródło:http://codojedzenia.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli