ßßß
Konfitura z czerwonej cebuliSkładniki:około 350 ml konfitury2 łyżki oliwy500 g czerwonej cebuli100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody3 łyżki octu balsamicznego3 łyżki octu winnego3 łyżki brązowego cukrusól i pieprz do smakuWykonanie:Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Smaż na oliwie przez 30 minut, bardzo powoli. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona.Po tym czasie dodaj wino/ wodę, ocet i ocet balsamiczny oraz cukier. Smaż konfiturę bardzo powoli, aż nastąpi redukcja alkoholu/ wody i konfitura zgęstnieje, około 20 minut.Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zamknij i odwróć do góry nogami. Konfiturę można tak przechowywać przez kilka miesięcy.Polecane przepisyBakłażan z jogurtem po perskuLekkie sałatki nie tylko do grillaGruszki w zalewie szafranowejDomowy sok malinowyDżem jabłkowo śliwkowy ale jaki