Wykonanie
To mój drugi chutney w życiu. Pierwszy, z
mango, był absolutnie oszałamiający więc sądziłam, że lepszego nie będzie. Jednak jest! Chutney z
czerwonej cebuli to coś genialnego! I wiem, że na tą opinię w dużej mierze wpływa fakt, że uwielbiam
cebulę. Karmelizowana
cebula jest lekko słodka. Pasuje jako dodatek do
serów,
wędlin i na pewno urozmaici każdą kanapkę. Swoją zjadłam z
jajkiem na miękko i
bryndzą. Rewelacja! Chutney można wpakować do słoików i
mieć zapas na później. Ja musiałam wypróbować go natychmiast i do słoików nie wystarczyło:) A to co zostało wyląduje jutro na pizzy z tego przepisu. Polecam!
Składniki:4 duże
czerwone cebule1-2 łyżki
brązowego cukru1 ząbek
czosnku100 ml
czerwonego wina3 łyżki
octu balsamicznegosok wyciśnięty z połowy
cytrynysólpieprzoliwasłoikiWykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oliwie aż zmięknie. Smaż ok 15 minut. Dodaj
cukier, pokrojony w drobną kostkę
czosnek i
wino. Duś aż
wino wyparuje i
cebula będzie bardzo miękka. Może to zająć nawet godzinę- choć nigdy tyle czasu mi to nie zajęło. W tym czasie mieszaj
cebulę kilkakrotnie. Jeśli trzeba możesz podlać ją
wodą. Dodaj
ocet balsamiczny,
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Wymieszaj dokładnie. Podsmaż jeszcze chwilę aż do zredukowania płynów. Przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem.Smacznego!