ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli, na czerwonym winie

Konfitura z czerwonej cebuli, na czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

W nie tak w końcu odległych czasach mojego dzieciństwa liczyły się dla mnie tylko dwa dodatki do mięs, serów i kanapek. Keczup i musztarda. Przy czym to pierwsze mogłam pochłaniać całymi litrami, a musztardę już dużo rzadziej i w mniejszych ilościach. Nieznane mi były żadne mniej lub bardziej wykwintne sosy. Totalną egzotyką było dla mnie, gdy po raz pierwszy jadłam sos tatarski (!), nie wspominając o tzatziki czy innych, pojawiających się dużo później remuladach czy innych barbecue. Teraz z dodatkami lubię eksperymentować i raczej nie wyobrażam sobie podania gościom deski serów czy wędlin, w towarzystwie butelki keczupu. W zeszłym roku zakochałam się w dżemie z papryki, w tym roku pojawił się solidny konkurent w postaci konfitury z czerwonej cebuli, na czerwonym winie. To świetny dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, wędlin, serów.
- kilogram czerwonej cebuli
- ok. 100 gram brązowego cukru
- 200 ml. czerwonego wina
- 50 ml. octu balsamicznego
- sól, pieprz, tymianek
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy zrobi się płynny przekładamy do niego cebulę, delikatnie solimy i często mieszając karmelizujemy przez 8-10 minut.
Następnie dodajemy wino i ocet balsamiczny, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok 30-40 minut, aż płyny się zredukują.
Na ok. 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz i tymianek.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/10/konfitura-z-czerwonej-cebuli-na.html