Wykonanie
W nie tak w końcu odległych czasach mojego dzieciństwa liczyły się dla mnie tylko dwa dodatki do
mięs,
serów i kanapek.
Keczup i
musztarda. Przy czym to pierwsze mogłam pochłaniać całymi litrami, a
musztardę już dużo rzadziej i w mniejszych ilościach. Nieznane mi były żadne mniej lub bardziej wykwintne sosy. Totalną egzotyką było dla mnie, gdy po raz pierwszy
jadłam sos tatarski (!), nie wspominając o tzatziki czy innych, pojawiających się dużo później remuladach czy innych barbecue. Teraz z dodatkami lubię eksperymentować i raczej nie wyobrażam sobie podania gościom deski
serów czy
wędlin, w towarzystwie butelki
keczupu. W zeszłym roku zakochałam się w
dżemie z
papryki, w tym roku pojawił się solidny konkurent w postaci
konfitury z
czerwonej cebuli, na
czerwonym winie. To świetny dodatek do
pieczonych mięs, pasztetów,
wędlin,
serów.
- kilogram
czerwonej cebuli- ok. 100 gram
brązowego cukru- 200 ml.
czerwonego wina- 50 ml.
octu balsamicznego-
sól,
pieprz,
tymianekCebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy
cukier. Kiedy
zrobi się płynny przekładamy do niego
cebulę, delikatnie solimy i często mieszając karmelizujemy przez 8-10 minut.Następnie dodajemy
wino i
ocet balsamiczny, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok 30-40 minut, aż płyny się zredukują.Na ok. 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do smaku
sól,
pieprz i
tymianek.