ßßß
Składniki:około 1 l chutney1 kg dynii, u mnie tradycyjna duża bambina3 jabłkagarść suszonej żurawiny1 cebula1 ząbek czosnku1 czerwone chili½ chili płatków lub dodatkowe chili3 łyżki masła2 dl winnego octu5 cm świeżego imbiru2 patyczki cynamonu6 gozdzików, całych90 g cukru90 g brązowego cukrusól do smakuWykonanie:Pokrój dynię i jabłka w kostkę. Pokrój cebulę i chili w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż cebulę, chili i czosnek na maśle nie rumieniąc.W rondelku z o grubym nie przywierającym dnie rozpuść cukier. Kiedy cukier będzie już płynny i zacznie bulgotać dodaj masło i zamieszaj. Dodaj teraz wszystko z drugiej patelni oraz dynię i jabłko, dynamon i gozdziki.Smaż chutney przez około półtorej godziny. Po 30 minutach wlej ocet winny. Gotowe, gorące chutney posól wedle smaku i przełóż do słoików, u mnie z gumką. Zamknij i odwróć do góry nogami. Przechowuj do 3 miesięcy lub dłużej w lodówce.
Polecam również konfiturę z czerwonej cebuli, równie pyszna jak dyniowe chutney.Polecane przepisyKonfitura z czerwonej cebuliDżem jabłkowo śliwkowy ale jakiGruszki w zalewie szafranowejDomowy sok malinowyDyniowe placuszki z pistacjami