ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne chutney z dynii

Aromatyczne chutney z dynii

nazwa

Wykonanie

O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego indyka o ile dotrzyma do tego czasu … zrobię następne!
Składniki:
około 1 l chutney
1 kg dynii, u mnie tradycyjna duża bambina
3 jabłka
garść suszonej żurawiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwone chili
½ chili płatków lub dodatkowe chili
3 łyżki masła
2 dl winnego octu
5 cm świeżego imbiru
2 patyczki cynamonu
6 gozdzików, całych
90 g cukru
90 g brązowego cukru
sól do smaku
Wykonanie:
Pokrój dynię i jabłka w kostkę. Pokrój cebulę i chili w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż cebulę, chili i czosnek na maśle nie rumieniąc.
W rondelku z o grubym nie przywierającym dnie rozpuść cukier. Kiedy cukier będzie już płynny i zacznie bulgotać dodaj masło i zamieszaj. Dodaj teraz wszystko z drugiej patelni oraz dynię i jabłko, dynamon i gozdziki.
Smaż chutney przez około półtorej godziny. Po 30 minutach wlej ocet winny. Gotowe, gorące chutney posól wedle smaku i przełóż do słoików, u mnie z gumką. Zamknij i odwróć do góry nogami. Przechowuj do 3 miesięcy lub dłużej w lodówce.
Polecam również konfiturę z czerwonej cebuli, równie pyszna jak dyniowe chutney.
Polecane przepisy
Konfitura z czerwonej cebuli
Dżem jabłkowo śliwkowy ale jaki
Gruszki w zalewie szafranowej
Domowy sok malinowy
Dyniowe placuszki z pistacjami
Źródło:http://codojedzenia.pl/aromatyczne-chutney-z-dynii