Wykonanie
O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z
dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z
dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego
indyka o ile dotrzyma do tego czasu … zrobię następne!
Składniki:około 1 l chutney1 kg
dynii, u mnie tradycyjna duża bambina3
jabłkagarść
suszonej żurawiny1
cebula1 ząbek
czosnku1 czerwone
chili½
chili płatków lub dodatkowe
chili3 łyżki
masła2 dl
winnego octu5 cm świeżego
imbiru2 patyczki
cynamonu6
gozdzików, całych90 g
cukru90 g
brązowego cukrusól do smakuWykonanie:Pokrój
dynię i
jabłka w kostkę. Pokrój
cebulę i
chili w drobną kostkę, a
czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż
cebulę,
chili i
czosnek na
maśle nie rumieniąc.W rondelku z o grubym nie przywierającym dnie rozpuść
cukier. Kiedy
cukier będzie już płynny i zacznie bulgotać dodaj
masło i zamieszaj. Dodaj teraz wszystko z drugiej patelni oraz
dynię i
jabłko,
dynamon i
gozdziki.Smaż chutney przez około półtorej godziny. Po 30 minutach wlej
ocet winny. Gotowe, gorące chutney
posól wedle smaku i przełóż do słoików, u mnie z gumką. Zamknij i odwróć do góry nogami. Przechowuj do 3 miesięcy lub dłużej w lodówce.
Polecam również
konfiturę z
czerwonej cebuli, równie pyszna jak
dyniowe chutney.Polecane przepisy
Konfitura z
czerwonej cebuliDżem jabłkowo śliwkowy ale jaki
Gruszki w zalewie szafranowejDomowy
sok malinowyDyniowe placuszki z
pistacjami