ßßß
Dżem smakuje wyjątkowo ze świeżym kozim serkiem lub jego nieco dojrzałym wariantem chevré…czy też z roquefort lub prosto ze słoika.
Składniki: na około 1 litr dżemu½ kg śliwek½ kg kwaskowatych jabłek4 kawałki imbiru w zalewie + 2 łyżki zalewy½ kg cukruWykonanie:Oczyść śliwki z pestek i pokrój w kostkę. Obierz jabłka ze skórki, pozbaw gniazdek i pokrój.Umieść owoce w garnku o grubym dnie, dodaj imbir z zalewą i zasyp cukrem.Gotuj dżem przez około 30 minut, a następnie przelej do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami lub zagotuj jeśli chcesz dżem przetrzymać dłużej.
Do różnego rodzajów serów pasuje również konfitura z czerwonej cebuli .Polecane przepisyDomowe najlepszePyszny deser na sobotni wieczórCiasto ucierane ze śliwkami i marcepanemZielone pesto domowej robotyDomowe hamburgery z chili