Wykonanie
Od czasu jak odkryłam
imbir, używam go prawie do wszystkiego. Niedawno zrobiłam
dżem jabłkowo śliwkowy z dodatkiem
imbiru. Muszę przyznać, że tak pysznego
dżemu to dawno nie
jadłam. Oczywiście dodałam
imbir jedynie aby podkreślić smak
śliwek i
jabłek.
Dżem smakuje wyjątkowo ze świeżym
kozim serkiem lub jego nieco dojrzałym wariantem chevré…czy też z
roquefort lub prosto ze słoika.
Składniki: na około 1 litr
dżemu½ kg
śliwek½ kg kwaskowatych
jabłek4 kawałki
imbiru w zalewie + 2 łyżki zalewy½ kg
cukruWykonanie:Oczyść
śliwki z pestek i pokrój w kostkę. Obierz
jabłka ze skórki, pozbaw gniazdek i pokrój.Umieść
owoce w garnku o grubym dnie, dodaj
imbir z zalewą i zasyp
cukrem.Gotuj
dżem przez około 30 minut, a następnie przelej do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami lub zagotuj jeśli chcesz
dżem przetrzymać dłużej.
Do różnego rodzajów
serów pasuje również
konfitura z
czerwonej cebuli .Polecane przepisyDomowe najlepszePyszny deser na sobotni wieczórCiasto ucierane ze
śliwkami i marcepanemZielone pesto domowej robotyDomowe hamburgery z
chili