ßßß Cookit - przepis na Dżem aroniowo-jabłkowy

Dżem aroniowo-jabłkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
- ok. 1,5kg aronii
- 1kg obranych jabłek
- ok. 0,5kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną aronię wrzucamy do garnka, ugniatamy tłuczkiem, by puściła sok, zasypujemy połową cukru, smażymy.
2. Gdy aronia zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz resztę cukru (dżem powinien mieć delikatny, słodki smak, więc jeśli cukru będzie za mało można go więcej dosypać), smażymy aż dżem zgęstnieje, a jabłka zmiękną (należy od czasu do czasu mieszać by nie przypalić).
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/09/dzem-aroniowo-jabkowy.html