Wykonanie
Pyszne ciasto z jab ł
kami na chrupi ą cym, kruch ym spodzie. Podstawą wypieku są
jabłka, polecam te kwaskowe i mocno soczyste. P
rzyprawy to kwestia smaku, ja d o warstwy jab ł ek dodaj ę tylko
cynamon i
cukier trzcinowy, proste składniki są zawsze najlepsze.Szarlotka, kupiona nawet z najlepszej
cukierni to ju ż nie jest to samo. M oje wypieki są lekkie, smakowite, zawierają wyłącznie naturalne składniki. Uważam, że n ic nie zast ą pi aromatu ś wie ż o upieczonego ciasta z jab ł ek z nutą
cynamonu, roznosz ą cego si ę po kuchni .... .Jestem prawdziw ą fank ą tego prostego placka z jab ł
kami. Polecam szarlotk ę na leniwe popo ł udnie w domu, z książką albo przed telewizorem, z fili ż ank ą ulubionej
kawy lub
herbaty ....Składniki:Na warstwę
jabłkową:6 dużych kwaskowych
jabłek3/4 szklanki
cukru do
jabłekNa kruche ciasto:sprawdź tutajPrzygotowanie:Jak zagnieść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .Przygotuj
jabłka: opłucz pod bieżącą
wodą, obierz ze sk
órki, przekrój na pó ł i wydrąż środek z pestkami. Następnie
pokr ój na drobniejsze
kawa łki. W głębokim rondlu podsmaż pokrojone
jabłka z 3/4 szklanki
cukru. Dodaj 1-2 łyżeczki
cynamonu do smaku i dokładnie wymieszaj. Duś kilka minut, aż powstanie pulpa
jabłkowa.Wyjmij z lodówki pierwsz ą kulkę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej blaszce i wł ó ż do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
Powt órz czynno ści dla drugiej kulki ciasta. Upiecz dwa jednakowe placki: po upieczeniu przeł ó ż je usmażonymi
jabłkami. Posyp
cukrem pudrem.2. Wersja ekspresowa:Ten sprawdzony przepis na szarlotkę dostałam od mojej przyjaciółki -
Majki. Poniżej podaję dodatkowo drugą, uproszczoną wersję z pół porcji składników.Ciasto zagnieć z połowy podanych ilości składników. Upiecz jeden placek. Po wystudzeniu ciasto wyjmij z blaszki, przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj pulpą
jabłkową, następnie przykryj drugą połówką ciasta. Gotowe!