ßßß Cookit - przepis na Szarlotka mon amour

Szarlotka mon amour

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pyszne ciasto z jab ł kami na chrupi ą cym, kruch ym spodzie. Podstawą wypieku są jabłka, polecam te kwaskowe i mocno soczyste. P rzyprawy to kwestia smaku, ja d o warstwy jab ł ek dodaj ę tylko cynamon i cukier trzcinowy, proste składniki są zawsze najlepsze.
Szarlotka, kupiona nawet z najlepszej cukierni to ju ż nie jest to samo. M oje wypieki są lekkie, smakowite, zawierają wyłącznie naturalne składniki. Uważam, że n ic nie zast ą pi aromatu ś wie ż o upieczonego ciasta z jab ł ek z nutą cynamonu, roznosz ą cego si ę po kuchni .... .
Jestem prawdziw ą fank ą tego prostego placka z jab ł kami. Polecam szarlotk ę na leniwe popo ł udnie w domu, z książką albo przed telewizorem, z fili ż ank ą ulubionej kawy lub herbaty ....
Składniki:
Na warstwę jabłkową:
6 dużych kwaskowych jabłek
3/4 szklanki cukru do jabłek
Na kruche ciasto:
sprawdź tutaj
Przygotowanie:
Jak zagnieść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .
Przygotuj jabłka: opłucz pod bieżącą wodą, obierz ze sk órki, przekrój na pó ł i wydrąż środek z pestkami. Następnie pokr ój na drobniejsze kawa łki. W głębokim rondlu podsmaż pokrojone jabłka z 3/4 szklanki cukru. Dodaj 1-2 łyżeczki cynamonu do smaku i dokładnie wymieszaj. Duś kilka minut, aż powstanie pulpa jabłkowa.
Wyjmij z lodówki pierwsz ą kulkę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej blaszce i wł ó ż do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut. Powt órz czynno ści dla drugiej kulki ciasta. Upiecz dwa jednakowe placki: po upieczeniu przeł ó ż je usmażonymi jabłkami. Posyp cukrem pudrem.
2. Wersja ekspresowa:
Ten sprawdzony przepis na szarlotkę dostałam od mojej przyjaciółki - Majki. Poniżej podaję dodatkowo drugą, uproszczoną wersję z pół porcji składników.
Ciasto zagnieć z połowy podanych ilości składników. Upiecz jeden placek. Po wystudzeniu ciasto wyjmij z blaszki, przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj pulpą jabłkową, następnie przykryj drugą połówką ciasta. Gotowe!
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/06/szarlotka-mon-amour.html