Wykonanie
Uwielbiam domowe
przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu
przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam.


Składniki:dowolna ilość
jabłekcukier ale niekoniecznie
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z
cukrem to dodajemy dowolną ilość
cukru i mieszamy.
Jabłka upychamy (dokładnie!) w wyparzone słoiczki zostawiając tylko trochę miejsca by nie dotykały pokrywki. Pasteryzujemy ok. 20-30 minut w piekarniku (temp. 60 stopni) lub w garze wypełnionym gorącą
wodą. Gotowe słoiczki ustawiamy na zakrętkach dopóki nie przestygną. Przed odstawieniem do spiżarki sprawdzamy tylko czy wszystkie wieczka są wklęsłe.