ßßß
Skład1 kg jarzębiny 1,5 kg cukru 0,5kg jabłek, sokownik do gotowania
Jarzębinę zbieramy w miejscu z dala od ruchliwych dróg , oczyszczamy z szypułek i śmieci . Może być przejrzała i lekko pomarszczona tak jak teraz , ma wtedy łagodniejszy smak ,a soku i tak będzie dużo . Wrzucamy do blendera i mielimy ,następnie przekładamy do sokownika i przesypujemy cukrem . Jabłka myjemy , nie obieramy ,tylko kroimy w drobną kostkę ( skórka zawiera dużo cennych mikro i makro elementów , następnie dodajemy do jarzębiny i posypujemy cukrem .Zakrywamy pokrywką i gotujemy aż zacznie płynąć sok . Sok zlewamy do gara i zagotowujemy – jeśli dla kogoś jest jeszcze zbyt gorzkawy można dosłodzić . Na gorąco wlewamy do słoików i odstawiamy do wystygnięcia . Przechowuje się bez problemu do następnej jesieni 😉 Bardzo lubię go z lodowatą wodą , kostką lodu i plastrem cytrynki ,ma smak naturalnego toniku .