ßßß Cookit - przepis na Jabłka na szarlotkę

Jabłka na szarlotkę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jabłka obrodziły.
Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę.
Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki.
Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe.
-ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych)
-1 kg cukru
Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę.
Zlewamy nadmiar soku.
Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny.
Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.
Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu.
Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety nie.
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/jabka-na-szarlotke.html