ßßß Cookit - przepis na Sok jabłkowy na zimę

Sok jabłkowy na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak już udało nam się przerobić skrzynkę jabłek na mus/przecier, to rączki nam troszkę opadły. I wtedy to właśnie przyszedł nam wspaniały pomysł do głowy - zróbmy sok jabłkowy!!!
Ze szperania w internecie, znalazłam jeden przepis prosty na blogu magiawkuchni . i wg niego zrobiłam :)
Dodałam bardzo mało cukru, bo jabłka były słodkie. I dzieciakom w końcu rozwadniałam, bo wyszedł bardzo intensywny. Ale to dobrze... ;)
Składniki:
- jabłka (bardzo dużo soczystych)
- cukier (wg uznania)
Wykonanie:
Jabłka umyć, wyjąć gniazda i ogonki. I pokroić na części dobrze mieszczące się w sokowirówce.
Postawić wielką michę jabłek, sokowirówkę i Dzielnego Pomocnika i do roboty! (Krzyś bardzo dzielnie mi przynajmniej 1/3 jabłek przepuścił przez sokowirówkę. A było ich naprawdę duużo..)
Moja sokowirówka maksymalnie jest w stanie do 3 szklanek soku z siebie na raz wydać. Później trzeba ją oczycić... Więc troszkę to trwało... Ale mam chyba 8 buteleczek :)
Pozyskany sok należy zagotować, następnie zdjąć piankę z góry (gorzka i niesmaczna) i ew. dosłodzić do smaku. I jeszcze raz zagotować.
* (Prawda też taka, że nie trzeba całkiem soku gotować - wystarczy podgrzać trochę i odstawić - właśnie by sie wyklarował. - zdjąć piankę i przelać do butelek. - tylko to jest raczej opcja bez cukru...)
Następnie przelać do buteleczek/słoików i pasteryzować ok 20 min.i studzić pod kocykiem/ściereczką.
Soczek gotowy!
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/08/sok-jabkowy-na-zime.html