Wykonanie
Marmolady niestety zrobiłam niewiele, przeznaczyłam bowiem na nią
owoce ,które spadły z drzewa i mocno się uszkodziły -
owoce pełnowartościowe zostały zjedzone w formie nieprzetworzonej :) :)Poniżej sesja plenerowa...SKŁADNIKI na 3 słoiczki
dżemu:około kilogram słodkich
moreli3 obrane
jabłka1 szklanka i 3 łyżki
cukru2 pełne łyżki
cukru żelującego (opcjonalnie- ja dodałam)
Morele umyć, przepołowić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać do nich obrane i pokrojone
jabłka. Całość dusić na wolnym ogniu do czasu rozpadnięcia (u mnie około godziny). Następnie dodać
cukier i smażyć często mieszając by masa nie przywarła do czasu gdy mocno zgęstnieje (ja smażyłam
owoce 2 dni - po około 2 godziny dziennie).Na koniec można dodać
cukier żelujący - ostatni raz zagotować , przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować (20 minut).SMACZNEGO