Wykonanie
Czas
przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z
ogórkami,
sałatkami i
dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie
jabłek i
malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem
jabłka i
maliny w pięknym kolorze.
Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących.
Potrzebujemy:1 kg.
jabłek1/2 kg.
malinok. 30 dag
cukruWykonanie:
Maliny opłukać,
jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy
jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż
jabłka rozmiękną. Dodajemy
maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy
cukier i z
cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by
owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków.
SMACZNEGO