ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy

Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze.
Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących.
Potrzebujemy:
1 kg. jabłek
1/2 kg. malin
ok. 30 dag cukru
Wykonanie:
Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków.
SMACZNEGO
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/09/tradycyjny-dzem-malinowo-jabkowy.html