Wykonanie
Sezon malinowy już w pełni...u mnie przedtem
malin nie było..susza dała się we znaki..ale deszczu trochę popadało i
malinki na mojej działce i u mamy"odżyły"i tak oto zrobiłam
dżem ..ja zrobiłam z większej porcji ..do tego
dżemu użyłam gotowego żelfixu itp..
1 kg
malin0,5 kg
cukrużel do
dżemówOdważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych
owoców.Żel dokładnie wymieszać z
owocami. Zagotować, ciągle mieszając.Dodać 0,5 kg
cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym
dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut.