Wykonanie
            Na pomysł takiego 
dżemu wpadłam podczas robienia tarty 
jabłkowo - śliwkowej. Sam 
dżem zrobiłam wieczorem, zupełnie przy okazji. Wprawdzie przygotowałam tylko 3 niewielkie słoiczki, ale zawsze można zrobić kolejną porcję. Ponieważ 
dżem ma niewiele 
cukru, polecam zapasteryzować słoiczki. Ja robiłam 
dżem z 600 g 
śliwek i 600 g 
jabłek, ale podaję proporcję na 1 kg, dla ułatwienia.

Składniki:1 kg kwaśnych 
jabłek1 kg 
śliwek200 g 
cukruWykonanie:
Jabłka i 
śliwki umyć. 
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. 
Śliwki wypestkować i również pokroić na mniejsze kawałki. 
Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać dość często mieszając. Kiedy 
owoce już się rozpadną dodać 
cukier i zamieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby 
cukier dokładnie się rozpuścił.W czasie kiedy szykujemy 
dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w 100 stopniach. Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z 
wodą. Kiedy 
dżem jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi i wysuszonymi nakrętkami. Garnek z 
dżemem podczas napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy 
dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio przed nałożeniem 
dżemu. Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do górny dnem na około kwadrans. Następnie słoiki pasteryzujemy (w piekarniku lub garnku z 
wodą).
