Wykonanie
            Powidła zapamiętane z dzieciństwa. Podobny przepis widziałam w 
sieci pod nazwą 
dżem szwajcarski. Ze względu na dużą zawartość 
cukru zrezygnowałam z przesmażania 
owoców. Zamiast tego od razu trafiły do piekarnika.

Po 1 kg 
śliwek, 
jabłek i 
gruszek75 dag 
cukruŚliwki pozbawić pestek. 
Jabłka i 
gruszki obrać, pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane 
owoce wymieszać z 
cukrem. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin aby puściły sok. Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni, na ok. 3-4 godziny. Co jakiś czas przemieszać. Wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.W razie potrzeby tzn. jeśli się okaże, że powidła wyszły zbyt rzadkie, można je ponownie umieścić w piekarniku.Wystudzone powidła przemieszać tak, aby bardziej (ale nie całkiem) rozdrobnić 
owoce. Umieścić w słoiczkach, pasteryzować ok.10 minut.

