Wykonanie
            W poprzednim moim 
poście pisałam o soku z aronii, a że tych 
owoców miałam bardzo dużo, więc postanowiłam wykorzystać ich również do zrobienia 
dżemu. Wyszedł całkiem smaczny dodatek do kruchego ciasta.

Składniki:1 kg 
jabłek1 kg 
śliwek1 kg aronii1 kg 
cukruWykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. 
Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z 
jabłkami rozgotowujemy. 
Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się 
owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy 
cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący 
dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.Smacznego!
