Wykonanie
U mnie w domu nie kupuje się
dżemów. Po prostu absolutnie nie ma takiej potrzeby, bo moja mama lubi je robić samodzielnie, a do tego, świetnie jej to wychodzi :)Nie ma powodu, dla którego miałabym Wam nie zdradzić jak to robi, bo myślę, że każdy zasługuje na takie pyszności.Zastrzegam jedynie, że nie jest to
dżem "niskosłodzony", ale za to nie zawiera żadnych żelfixów, czy innej chemii.Tylko
śliwki,
cukier i cierpliwość :)
Dżem z żółtych
śliwek
Składniki:1kg żółtych
śliwek600g
cukruZe
śliwek wyjmujemy pestki. Wrzucamy
owoce do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż zmniejszą objętość o połowę (odparowujemy nadmiar
wody).Gdy to nastąpi dodajemy
cukier i gotujemy jeszcze 15 minut.Słoiki wyparzamy i wlewamy do nich gorący
dżem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Jeśli dobrze wyparzyliśmy słoiki, dobrze je zakręciliśmy i się "zassały", to mogą stać i stać. :)Smacznego!
