Wykonanie
Skoro można
mieć domowy
majonez,to
czemu nie spróbować z ketchupem? Smak dostosowałam do własnych upodobań i podwoiłam porcję.
2 kartoniki krojonych
pomidorków (1 karton 390 g)2
jabłka1
czerwona cebula1.5-2
papryczki chili1 mały ząbek
czosnku - opcjonalnie2
goździkiPomidory przelewam do garnka,dodaję starte na grubej tarce,obrane
jabłka,pokrojoną
cebulę i papryczki oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę,
goździki. Całość gotuję ok.20 min,wyjmuję
goździk, a resztę blenduję i przecieram przez sitko,żeby
ketchup miał gładką konsystencję.Następnie dodaję:4 łyżki
cukru3 łyżki
białego wina lub
octu jabłkowegosól i zmielony
cynamon do smakuCałość gotuję na wolnym ogniu,bez przykrycia,żeby płyny odparowały,a
ketchup nabierał kremowej konsystencji. Smacznego!!!