Wykonanie
Serek kozi zwany Kozikiem od
Mlecznej Drogi jest kremowy, dość łatwo go rozsmarować, ma przyjemnie ostrawy smak. Wyśmienicie łączy się ze
słodyczą śliwek i pikantnością
pieprzu.Składniki:10 dużych
śliwek2 łyżki
masła2-3 łyżki
mioduszczypta
pieprzu kajeńskiegoszczypta
cynamonuserek naturalny kozi
Mleczna DrogaCzas przygotowania: 30 minutPorcje: 2Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, usuwamy pestki. Na dużej ciepłej patelni rozpuszczamy
masło dodajemy
pieprzu kajeńskiego (
pieprz kajeński jest dosyć ostry, warto dodawać go w kilku etapach, sprawdzając poziom ostrości) i
cynamonu, układamy
śliwki skórką do góry, smażymy je na jednej stronie (smażymy na średnim ogniu, nie chcemy spalić
masła), po ok. 5 minutach dodajemy
miód i chwilę czekamy, aż całość zacznie się karmelizować. W karmelu smażymy
śliwki z obydwu stron kolejne 5 minut.Tak przygotowane
śliwki układamy w naczyniu do zapiekania, na każdą połówkę
śliwki układamy kawałek
serka koziego, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut do lekkiego zarumienienia
sera.Emalia Falcon sklepu Makutra .Zdjęcie powstało w zabytkowej Fortecy należącej do rodziny Kręglickich, gdzie co środę odbywa się Targ Dobrego Jedzenia - m.in. tam kupicie
sery Mlecznej Drogi .Autorka przepisu i zdjęcia: Julita Strzałkowska, Wrząca Kuchnia
Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł. Zapraszam na mój portal Wrząca Kuchnia .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Julita StrzałkowskaZobacz także
Od piętnastu krowich ogonów do
tłustego sera i jedwabistego
jogurtuJogurt naturalny z karmelizowanymi
jabłkami i
gruszkamiChutney ze
śliwek węgierek do
serka naturalnego okrągłego