Wykonanie
Uwielbiam proste desery i smaczne a ten właśnie taki jest. Pęczak z
miodem,
cynamonem i pieczonymi
śliwkami to pyszne połączenie. Deser jest zdrowy i lekki, polecam. Osobiście się nim zajadam.
SKŁADNIKI :1 szklanka pęczaku300 g
śliwek2 łyżki
miodu1 łyżka
masła2 łyżki
cukru2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegocynamon do smakuszczypta
soliKaszę zalewamy dwoma szklankami
wody, gotujemy na małym ogniu ze szczyptą
soli, często mieszając aż płyn zostanie wchłonięty.
Kaszę przykrywamy i pozostawiamy na około 20 minut.
Śliwki kroimy, wyciągamy pestki, przekładamy je do garnka, wsypujemy
cukier oraz dodajemy
masło i podsmażamy ciągle mieszając. Kiedy ładnie zmiękną dodajemy
miód, mieszamy.Do miseczek nakładamy pęczak, na wierzch układamy
śliwki, dodajemy po łyżce
jogurtu i polewamy sosem
miodowym. Posypujemy
cynamonem, ozdabiamy
miętą i podajemy.Smacznego.