Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 120 gramów
masło 1 łyżek deserowych
cukier 40 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
śliwki 300 gramów
miód 4 łyżek stołowych
koniak 3 łyżek stołowychWykonanie:
Mąkę,
masło i
cukier zagnieść z
cynamonem. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Oczyszczone
śliwki poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Smażyć na
maśle 3 minuty, dodać
miód oraz
cynamon i dusić jeszcze 5 minut, a na koniec dodać
koniak. Uzyskana
śliwkową konfiturę przełożyć do małych zapiekanek. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.Uwagi:Można do
śliwek, na etapie smażenia, dodać posiekane
migdały.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: