ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 120 gramówmasło 1 łyżek deserowychcukier 40 gramówCynamon 0,5 łyżek deserowychśliwki 300 gramówmiód 4 łyżek stołowychkoniak 3 łyżek stołowychWykonanie:Mąkę, masło i cukier zagnieść z cynamonem. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Oczyszczone śliwki poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Smażyć na maśle 3 minuty, dodać miód oraz cynamon i dusić jeszcze 5 minut, a na koniec dodać koniak. Uzyskana śliwkową konfiturę przełożyć do małych zapiekanek. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.Uwagi:Można do śliwek, na etapie smażenia, dodać posiekane migdały.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: