Wykonanie
Śliwki, prawdziwy wysyp. Ceny na targowiskach bardzo niskie, choć ja regularnie podbieram je od babci z ogrodu. Zabieramy się zatem za prawdziwy placek w pięć minut.SkładnikiNa ciasto :200 gram
mąki, czyli mniej więcej 1 i prawie ¾ szklanki
mąki120 gram
masła1 duże
jajko3 pełne łyżki
cukruWkład/nadzienie :13 większych
śliwekcukier trzcinowy – około 4 łyżki
cynamonNa kruszonkę :150 gram
mąki, czyli około 1 i ¼ szklanki100 gram
cukru, czyli ½ szklanki100-120 gram
masła1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem ze sobą i rozwałkowujemy. Wykładamy do natłuszczonej i podsypanej
bułką tartą formy do pieczenia – małej (moja ma wymiary 28 na 24 cm.). Jak wam się uda, zróbcie małe brzegi.
2.
Śliwki myjemy, przedzielmy na pół, wyciągamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy
cukrem trzcinowym i
cynamonem (ten według uznania).
3. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrabiamy wszystko w miejsce dłońmi, tworząc małe bryłki którymi posypujemy
śliwki z wierzchu.4. Gotowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Włączam go dużo wcześniej, gdyż ciasto szykuje się w ekspresowym tempie, a przez ten czas dochodzi do odpowiedniej temperatury. Pieczemy góra dół około 50 minut. W trakcie sprawdzamy patyczkiem.