ßßß
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem ze sobą i rozwałkowujemy. Wykładamy do natłuszczonej i podsypanej bułką tartą formy do pieczenia – małej (moja ma wymiary 28 na 24 cm.). Jak wam się uda, zróbcie małe brzegi.
2. Śliwki myjemy, przedzielmy na pół, wyciągamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem (ten według uznania).
3. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrabiamy wszystko w miejsce dłońmi, tworząc małe bryłki którymi posypujemy śliwki z wierzchu.4. Gotowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Włączam go dużo wcześniej, gdyż ciasto szykuje się w ekspresowym tempie, a przez ten czas dochodzi do odpowiedniej temperatury. Pieczemy góra dół około 50 minut. W trakcie sprawdzamy patyczkiem.