ßßß Cookit - przepis na Śliwkowe crumble z orzechami w miodzie

Śliwkowe crumble z orzechami w miodzie

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Po zażegnanej awarii jestem już na dobre:) . Przepis idealny dla wielbicieli słodkości, bez przesadnych zdolności kulinarnych, ale nie tylko. Jako, że zakupiłam trochę orzechów, miałam ochotę na śliwki i ciasto, a znudziło mi się już jedzenie ich na surowo, więc wpadłam na pomysł aby zjeść je z zapiekane pod kruszonką, oto cały sekret tej nazwy. Efekt jest powalający! Baaardzo polecam, korzenne przyprawy idealnie pasują do śliwek, solone orzechy w miodzie kontrastują ze słodkością reszty składników, a masło dodane do kruszonki zagęszcza powstały sos, tworząc prawdziwe kremowe cudo! No przepyszne. Jutro zrobię z jabłkami.
Składniki:
800 – 900 g śliwek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki
kruszonka:
30 g masła
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej( można dać zwykłą)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki orzechów solonych
2 łyżeczki miodu
Śliwki umyć, wydrylować i i pokroić na 6-8. Zasypać przyprawami, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
Z podanych składników zagnieść szybko kruszonkę, powinna być lekko sypka. Posypać nią ciasto.
Orzechy wrzucić na patelnię podprażyć ok 2 minut i zalać miodem. skarmelizować i ułożyć równo na kruszonce.
Piec ok 30 minut w temp. 210-220 stopni góra dół termoobieg lub bez termoobiegu, z nim będzie bardziej chrupiące. Podawać z czymś zimnym, śmietaną, jogurtem lub lodami!
Powiązane notki:
Śliwki w syropie
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/13/sliwkowe-crumble-z-orzechami-w-miodzie