Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam crumble. Rozpływające się
owoce pod chrupiącą kruszonką to coś co
mogę zjeść nie tylko na deser, ale też na śniadanie. Dzisiaj chcąc przygotować śniadanie, złożone z moich ulubionych
płatków owsianych ( zazwyczaj rano jem owsianki) przygotowałam owsiankowe crumble :)
Składniki na kruszonkę :- 3 łyżki
płatków owsianych- 1 łyżka
otręb owsianych- 2 łyżki
mąki pełnoziarnistej- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
masła- łyżka
miodu, lub więcejNadzienie:- 2 duże lub 3 małe
jabłka- pół łyżeczki
cynamonu-
cukier wg uznaniaSposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, podduszamy chwilę na ogniu, by zrobiły się miękkie. Dodajemy
cynamon i jeśli chcemy
cukier.Przygotowujemy miskę w której będziemy robili kruszonkę.
Płatki owsiane,
otręby i
mąki mieszamy ze sobą, dodajemy
masło o temperaturze pokojowej i
miód. Całość ucieramy tworząc małe okruszki.Do foremki lub naczynia żaroodpornego przekładamy podduszone
jabłka. Następnie przykrywamy je kruszonką.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.