ßßß Cookit - przepis na Crumble owsiankowe z jabłkami

Crumble owsiankowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo polubiłam crumble. Rozpływające się owoce pod chrupiącą kruszonką to coś co mogę zjeść nie tylko na deser, ale też na śniadanie. Dzisiaj chcąc przygotować śniadanie, złożone z moich ulubionych płatków owsianych ( zazwyczaj rano jem owsianki) przygotowałam owsiankowe crumble :)
Składniki na kruszonkę :
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otręb owsianych
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu, lub więcej
Nadzienie:
- 2 duże lub 3 małe jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier wg uznania
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, podduszamy chwilę na ogniu, by zrobiły się miękkie. Dodajemy cynamon i jeśli chcemy cukier.
Przygotowujemy miskę w której będziemy robili kruszonkę. Płatki owsiane, otręby i mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło o temperaturze pokojowej i miód. Całość ucieramy tworząc małe okruszki.
Do foremki lub naczynia żaroodpornego przekładamy podduszone jabłka. Następnie przykrywamy je kruszonką.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/crumble-owsiankowe-z-jabkami.html