Wykonanie
Od jakiegoś czasu zauważyłam wielki powrót kokilek do (blogerskich) kuchni. Widziałam je na tylu różnych, pięknych zdjęciach, że w końcu nie wytrzymałam i kupiłam własny zestaw ceramicznych maleństw ;) Pierwszy raz posłużyły mi do przygotowania tego szybkiego deseru. Co prawda dominują w nim jesienne smaki (widział ktoś teraz
śliwki w sklepach...?), ale nie ma problemu, żeby podmienić
owoce na inne. Crumble przygotujecie szybko i z ogólnie dostępnych składników, to dobra opcja przy wizycie niespodziewanych gości czy leniwym popołudniu. Polecam! I crumble, i kokilki :)Składniki (na 2 porcje):2 duże
śliwki1/2
jabłkaszczypta
cynamonułyżeczka
cukru waniliowego50 g
mąki (u mnie krupczatka)25 g
masła25 g
cukru3 duże łyżki
musli (crunchy) z
orzechami laskowymi
Mąkę,
masło i
cukier wymieszać i szybko zagnieść. Dodać
musli i ponownie wymieszać.
Śliwki i obrane
jabłko pokroić w kostkę, wymieszać i przełożyć do kokilek. Posypać
cukrem waniliowym i
cynamonem. Na wierzch rozkruszyć ciasto wymieszane z
musli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 ºC przez około 30-35 minut (ciasto na górze powinno się przypiec na rumiano). Podawać jeszcze ciepłe, po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!