Wykonanie
Podobno jest to specjał tunezyjski, a przynajmniej tak piszą w mojej książce "
Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", o której już kiedyś wam wspominałam. Nie wiem czy są specjałem tunezyjskim tak do końca, ale z pewnością podbiły one
serce moje i moich
bliskich. Przepis z moimi małymi zmianami w nawiasach :)Składniki:/12 sztuk/- 2/3 szklanki
mąki(dałam całą, ponieważ ciasto było zbyt luźne)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (dałam 1/2)- 1/4 łyżeczki
soli- 1/3 szklanki
cukru- 1/2 kostki miękkiego
masła- 1 łyżka
cynamonu (może troszkę więcej)Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Oprószyć blachę
mąką (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól do dużej miski. Dodać
cukier i
masło, ugnieść miękkie ciasto.Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w odstępach 5 cm. Oprószyć
cynamonem.Piec 15-20 min. Przełożyć na metalową kratę, by ostygły.Smacznego :)