ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Montekao.

Ciasteczka Montekao.

nazwa

Wykonanie

Podobno jest to specjał tunezyjski, a przynajmniej tak piszą w mojej książce "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", o której już kiedyś wam wspominałam. Nie wiem czy są specjałem tunezyjskim tak do końca, ale z pewnością podbiły one serce moje i moich bliskich. Przepis z moimi małymi zmianami w nawiasach :)
Składniki:
/12 sztuk/
- 2/3 szklanki mąki(dałam całą, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu (może troszkę więcej)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Oprószyć blachę mąką (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodać cukier i masło, ugnieść miękkie ciasto.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w odstępach 5 cm. Oprószyć cynamonem.
Piec 15-20 min. Przełożyć na metalową kratę, by ostygły.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-montekao_15.html