Wykonanie
Jeden z przepisów na wykorzystanie
ciasta drożdżowego, kocham
cynamon i mogłabym go dodawać do wszystkiego, w
sumie ja jestem jak to zwie mój mąż "wszystkożerna " :D i chyba nie ma dania, którego bym nie lubiła.
Składniki :Porcja ciasta
drożd żowegohttp://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-wg-marthy-stewart.html1/2 szklanki roztopionego
masła1 szklanka
cukru może by ć brązowy1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 ł yżeczki
soliOpis wykonania :1. Mieszamy ze sob ą
cukier,
cynamon i
sól.2. Wałkujemy ciasto na prostokąt, smarujemy je roztopionym
masłem i posypujemy 1/3 szklanki mieszanki
cukru i
cynamonu.3. Ciasto ciasno zwijamy kroimy na 1 2 porcji i układamy w blaszce na duże muffinki wysmarowanej dobrze
masłem, je ż eli nie mamy pieczemy w blaszce na 12 muffinek, ale ciasto wówczas dzielimy na 24 porcje . Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut przy mniejszych należy pilnować czasu ok. 15 minut by zbytnio się nie przypiekły z wierzchu.5. Po upieczeniu wyjmujemy i lekko schładzamy, smarujemy w pozostałym roztopionym
maśle i obtaczamy w cukrze.Bułeczki są bardzo słodkie, jeżeli nie lubicie takich zmniejszcie ilość
cukru, najlepiej użyć bardzo drobnego do wypieków.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy