Wykonanie
Sobotni poranek, za oknem mróz. Co prawda słońce umila ten sobotni poranek, jednak temperatura za oknem nie sprzyja wychodzeniu z łóżka. Zakładam, więc ciepły szlafrok, leniwie udaję się do kuchnia, a tam czeka już słodka niespodzianka - odrywany chlebek
cynamonowy. Pachnie cudownie :) Do tego jeszcze kubek ciepłego
mleka z
miodem i można wracać do łóżka, zjadać leniwe śniadanie i cieszyć się pięknym dniem :)przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
CIASTO:2 szklanki
mąki pszennej30g świeżych
drożdży250 ml ciepłego
mlekapół łyżeczki
solipół szklanki
cukru40g
masłaMASŁO
CYNAMONOWE70g
masła1,5 łyżeczki
cynamonuPrzygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj rozkruszone
drożdże z
cukrem, łyżką
mąki i 3 łyżkami ciepłej
wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiej pozostałą
mąkę, dodaj szczyptę
soli i
cukier.
Masło rozpuść. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z
mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli
mleko z
masłem. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt kwadratu.
Masło wymieszaj z
cynamonem. Ciasto smaruj
masłem, a następnie pokrój wzdłuż dłuższego
boku na paski o szerokości ok. 10 cm. Pasy układamy na sobie, a następnie kroimy w kwadraty i przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 minut.Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu :)Smacznego :)