ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze śliwkmi II

Pierogi ze śliwkmi II

nazwa

Wykonanie

To druga wersja pierogów ze śliwkami. Pierwszą znajdziecie klikając tutaj . Te są równie pyszne i troszkę mniej kaloryczne. Ale kto by tam w święta liczył kalorie, święta są po to żeby grzeszyć do woli i zajadać się pysznościami naszego stołu, a na dietę przejdziemy od Nowego Roku.
Składniki:
1 Porcja ciasta na pierogi, przepis znajdziecie klikając tutaj
1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
2-3 łyżki masła
olej do gotowania pierogów
sól
cukier do posypania pierogów
Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm ja zawsze to robię na oko bo lubię jak ciasto na pierogi jest trochę grubsze. W cieście wykrawamy koła, można użyć szklanki, ja zawsze używam foremek.
Resztę za mnie zrobiła Julcia. Ja zawsze pierogi lepię w rękach, ale ona woli używać do tego specjalnej maszynki do pierogów. Tak więc śliwkę umieszczamy na wyciętym kole i zlepiamy, albo ręcznie, albo tak jak Julcia za pomocą maszynki.
Gotowe pierogi odstawiamy na ściereczkę.
Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jakieś 5 minut na wolnym ogniu.
Ugotowane pierogi odcedzamy.
Oblewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/12/Pierogi-ze-sliwkmi-II.html