Wykonanie
Potrzebne produkty
300 g
mąki pszennej30 g
masłaszczypta
soli200 ml ciepłej
wody400 g
śliwekcukier2 garści
płatków migdałówłyżka
oleju do gotowania pierogówWykonanie
Śliwki kroimy i obsypujemy
cukrem.Ciasto-
mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę
soli, rozpuszczone
masło i ciepłą
wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je
śliwkami.gotujemy
wodę z łyżką
oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).Pierogi wrzucamy do gotowanej
wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.
Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką
masła.Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z
migdałami i posypujemy
cukrem lub polewamy
miodem.Smacznego:)