ßßß
300 g mąki pszennej30 g masłaszczypta soli200 ml ciepłej wody400 g śliwekcukier2 garści płatków migdałówłyżka oleju do gotowania pierogówWykonanieŚliwki kroimy i obsypujemy cukrem.Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami.gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła.Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem.Smacznego:)