Wykonanie

Składniki: ( na blachę o wym. od
spodu 22X37cm, a od góry 25X40cm )Ciasto:6 jaj,1 łyżka
wody,240 g
cukru - 1szklanka o pojemności 250ml.,290g
mąki pszennej - 2 szklanki,190ml
oleju - ok.3/4 szklanki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,szczypta
soli.Kruszonka:150g
masła niesolonego,100g
cukru,1 czubata łyżeczka
kakao,140g
mąki pszennej.Ponadto:0,5kg
śliwek,
cukier puder.Przygotowanie:Ciasto:
Żółtka oddzielić od
białek. Do
żółtek dodać łyżkę zimnej
wody i roztrzepać widelcem.
Białka ubić ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodawać
cukier oraz
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodawać do niej powoli ubite
białka z
żółtkami i
cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo
olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać
śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części.Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać
między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 30-40minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.


Smacznego!!!