Wykonanie
Jogurty Mlecznej Drogi są gęste, jednolite. Ich sekret polega na tym, że powstają w słoiku - jak
szampan w butelce.Składniki:
jogurt naturalny Mleczna Droga1/2
jabłka1/2
gruszki1 łyżka
masła1 łyżeczka
cukru brązowego1 łyżka
miodu3 ziarna
kardamonu roztarte w moździerzuszczypta
cynamonuCzas: 15 minutPorcje: 2Przygotowanie:
Jabłka i
gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w cienkie plastry. Na dużej ciepłej patelni rozpuszczamy
masło, układamy plastry
jabłek i
gruszek, dodajemy
kardamonu i
cynamonu, smażymy je na jednej stronie (smażymy na średnim ogniu, nie chcemy spalić
masła), posypujemy
cukrem, dodajemy
miód i chwilę czekamy, aż całość zacznie się karmelizować. W karmelu smażymy
jabłka i
gruszki z obydwu stron.Do miseczek przekładamy
jogurt, układamy karmelizowane
jabłka i
gruszki, całość możemy lekko oprószyć
cynamonem.Zdjęcie powstało w zabytkowej Fortecy należącej do rodziny Kręglickich, gdzie co środę odbywa się Targ Dobrego Jedzenia - m.in. tam kupicie
sery Mlecznej Drogi .Emalia od Makutry .Autorka przepisu i zdjęcia: Julita Strzałkowska, Wrząca Kuchnia
Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł. Zapraszam na mój portal Wrząca Kuchnia .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Julita StrzałkowskaZobacz także
Od piętnastu krowich ogonów do
tłustego sera i jedwabistego
jogurtuChutney ze
śliwek węgierek do
serka naturalnego okrągłego
Karmelizowane
śliwki zapiekane z
serkiem kozim