Wykonanie
Smaki jesieni .. .
Przepis na 2 małe tarteletki średnicy 10 cm oraz jedną tartę średnicy 24 cm.Składniki na ciasto:190 g
mąki120 g zmielonych
orzechów włoskich100 g
brązowego cukru120 g
masłaSkładniki na nadzienie:7 dużych
jabłek7 dużych
śliwek½ szkl.
brązowego cukru1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
estragonuWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone
orzechy,
cukier oraz pokrojone w kostkę
masło. Składniki wyrabiamy, owijamy folią i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do form, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.Nadzienie
jabłkowo-
śliwkoweJabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie talarki,
śliwki myjemy i kroimy na plasterki.
Owoce wrzucamy do garnka, wsypujemy
cukier oraz
przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu aż
owoce puszczą sok i zmiękną, pod koniec gotowania dodajemy
miód. Gorące nadzienie przekładamy na upieczone ciasto, odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!