ßßß


Przepis na 2 małe tarteletki średnicy 10 cm oraz jedną tartę średnicy 24 cm.Składniki na ciasto:190 g mąki120 g zmielonych orzechów włoskich100 g brązowego cukru120 g masłaSkładniki na nadzienie:7 dużych jabłek7 dużych śliwek½ szkl. brązowego cukru1 łyżka miodu1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki estragonuWykonanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki wyrabiamy, owijamy folią i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do form, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.Nadzienie jabłkowo-śliwkoweJabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, śliwki myjemy i kroimy na plasterki. Owoce wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier oraz przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zmiękną, pod koniec gotowania dodajemy miód. Gorące nadzienie przekładamy na upieczone ciasto, odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!