ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Często robię jabłka pod kruszonką. Zazwyczaj stanowią one dodatek do lodów. Chociaż muszę przyznać, że jako samodzielne danie też są wyśmienite.
Składniki ( 4 porcje)
3 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
100 g masła o temperaturze pokojowej
szklanka mąki
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Posypujemy je cynamonem (jeżeli jabłka są kwaskowe można je dodatkowo posypać cukrem).
Do miski wkładamy pokrojone na kawałki masło, cukier i mąkę. Ugniatamy do uzyskania kruszonki. Jabłka przekładamy do foremek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około pół godziny. Porcja jabłek pod kruszonką to około 340 kcal.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/jablka-pod-kruszonka