Wykonanie
Słaby tydzień. Wszystko idzie nie tak. I jeszcze zapowiada się brzydka pogoda na weekend. A ja liczyłam, że córcia się wybiega na dworze a ja złapię trochę energii ze słońca na kolejny tydzień.No nic, trzeba być elastycznym i dostosować
plany do „istniejących warunków meteorologicznych”. Może przynajmniej zrobię coś pysznego do jedzenia. Pożywny obiad i jakiś ciepły deser. Tak.
Owoce pod kruszonką.
Jabłka. Uwielbiam
jabłka w każdej postaci (no może oprócz soku). A już
jabłka pod kruszonką to wręcz wielbię. Są taką namiastką szarlotki. I co ważne, robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjną szarlotkę. I mają jeszcze jedną zaletę. Można ich zrobić tyle ile potrzeba. W sam raz. I nic nie zostaje na później co będzie kusiło swoim zapachem i powodowało ogromne wyrzuty sumienia, że nie udało się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Tutaj kolejnego kawałka nie ma. Zrobione, zjedzone. Po sprawie. Do następnego razu :)Potrzebujesz:5 sporych
jabłek (np. Szara reneta),1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,
masło do smarowania formyKruszonka:90 g
masła,125 g
mąki,80 g miałkiego
cukru brązowego,szczypta
soliWykonanie:Nastaw piekarnik na 150 stopni C.Składniki kruszonki włóż do misy malaksera i zmiksuj aż powstaną okruchy lub wyłóż je na deskę lub talerz i pokrój je nożem na bardzo drobne kawałeczki tak, aby wszystkie kawałeczki
masła pokryły się
mąką i
cukrem.
Wysmaruj
masłem naczynka żaroodporne (np. 6x10 cm lub jeśli używasz jednej 14x17 cm). Obierz
jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój je w grubą kostkę. Wymieszaj je z
cynamonem i przełóż do przygotowanych naczynek. Na wierzch każdej miseczki wysyp kruszonkę.
Wstaw
jabłka z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni i podpiecz
jabłka jeszcze około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj. Najlepiej smakują z
bitą śmietaną,
lodami waniliowymi lub
jogurtem naturalnym.
Smacznego!