Wykonanie
Crumble to idealny deser z
owocami, nie wymaga dużo pracy a podbija każde podniebienie. Zamiast
jabłek można użyć również innych
owoców, ale sezon na
jabłka trwa więc
czemu ich nie wykorzystać. Ja przygotowałam przepis na 2 małe porcje ale zwiększając ilość składników można stworzyć crumble w dużym naczyniu żaroodpornym. Najczęściej małe porcje przygotowuje się w kokilkach, ale w moim przypadku świetnie sprawdziły się również formy do muffinek.
Składniki:1 większe
jabłko1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
brązowego cukruKruszonka:50 g
masła2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łyżki
mąkiJabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Przyprawić i pozostawić na chwilę.
Masło rozpuścić, dodać do niego
cukier i
proszek do pieczenia. Dodać
mąkę i ucierać widelcem.
Jabłka ułożyć w kokilkach lub gdy ich brak, w innych małych naczyniach nadających się do wstawienia do piekarnika. Po wierzchu posypać kruszonką i piec 30 minut w 180 stopniach.