Wykonanie
Deser inspirowany tartą, którą przygotowywałam do najnowszego numeru Apetytu. To coś dla miłośników słodkości.porcja dla dwóch osób
ŚLIWKI:200g
śliwek50g
orzechów włoskich30g
masła2 łyżki
miodu lipowegopół łyżeczki
cynamonu100g
jogurtu greckiegoKRUSZONKA:100g
mąki jaglanej50g
masła2 łyżki
cukru trzcinowegoŚLIWKI:
Śliwki pokrój na cienkie półplasterki.
Orzechy posiekaj. Na patelni rozgrzej
masło, dodaj
cynamon,
miód,
orzechy i
śliwki. Podsmażaj przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia.KRUSZONKA:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
cukier i
masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieć elastyczne ciasto. Gotowe
owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.WYKOŃCZENIE: DO pucharka wyłóż 3 łyżki pokruszonej kruszonki, na to wyłóż 3 łyżki kremu i ponownie posyp kruszonką. Na wierzch wyłóż łyżkę
śliwek. Deser wstaw na godzinę do lodówki.Smacznego :)