ßßß
Cobbler? Ten smakował mi jeszcze bardziej niż poprzedni. Maślane ciasto przykrywające słodkie owoce i wyczuwalna nuta cynamonu to połączenie, na które skusi się chyba każdy. Warto spędzić z rana trochę czasu, niecierpliwie kręcąc się wokół piekarnika, chociaż równie dobrze można pokusić się o przyrządzenie tego dania w ramach deseru. Ja wybrałam opcję numer jeden, tym samym prezentuję i polecam przekonanie się, jak cobbler sprawdza się w tej, już nieco jesiennej, wariacji./1 porcja/- 50g mąki żytniej i pszennej (1:1)- 25g masła- 30ml mleka- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 150g śliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 1 szczypta cynamonuMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je z mąką. Następnie dolewamy mleka i łączymy wszystkie składniki. Śliwki myjemy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry, posypując z wierzchu cukrem i cynamonem. Owoce zakrywamy warstwą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.