Wykonanie
Cobbler? Ten smakował mi jeszcze bardziej niż poprzedni. Maślane ciasto przykrywające słodkie
owoce i wyczuwalna nuta
cynamonu to połączenie, na które skusi się chyba każdy. Warto spędzić z rana trochę czasu, niecierpliwie kręcąc się wokół piekarnika, chociaż równie dobrze można pokusić się o przyrządzenie tego dania w ramach deseru. Ja wybrałam opcję numer jeden, tym samym prezentuję i polecam przekonanie się, jak cobbler sprawdza się w tej, już nieco jesiennej, wariacji./1 porcja/- 50g
mąki żytniej i pszennej (1:1)- 25g
masła- 30ml
mleka- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150g
śliwek- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1 szczypta
cynamonuMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło i rozcieramy je z
mąką. Następnie dolewamy
mleka i łączymy wszystkie składniki.
Śliwki myjemy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry, posypując z wierzchu
cukrem i
cynamonem.
Owoce zakrywamy warstwą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.