ßßß
Bardzo prosta tarta, z dużą ilością śliwek węgierek. Uwielbiamy śliwki i jemy je pod różnymi postaciami. W tarcie śliwki nie są niczym "związane", więc mogą spadać ze spodu, ale to nam w niczym nie przeszkadza ;)Składniki na ciasto (forma o średnicy 23cm):1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam pół na pół typ 2000 i drobną)50g masła, miękkieok. 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanegoszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)Składniki na farsz:1/2 szkl zblanszowanych migdałów, zmielonych1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianejok. 2 szkl wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki1 łyżeczka cynamonuWymieszałam mąkę z solą i cukrem. Dodałam do niej masło oraz mleko i zagniotłam elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłuwałam i odstawiłam.Zmielone migdały (do mielenia użyłam blendera) wymieszałam z kaszką kukurydzianą i posypałam spód ciasta.Śliwki wymieszałam z cynamonem i przełożyłam na posypany migdałami spód ciasta.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Po lekki ostudzeniu kroiłam.