Wykonanie
Bardzo prosta
tarta, z dużą ilością
śliwek węgierek. Uwielbiamy
śliwki i jemy je pod różnymi postaciami. W tarcie
śliwki nie są niczym "związane", więc mogą spadać ze
spodu, ale to nam w niczym nie przeszkadza ;)Składniki na ciasto (forma o średnicy 23cm):1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam pół na pół typ 2000 i drobną)50g
masła, miękkieok. 3/4 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)1 łyżka
cukru trzcinowego nierafinowanegoszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)Składniki na farsz:1/2 szkl zblanszowanych
migdałów, zmielonych1 łyżka drobnej
kaszki kukurydzianejok. 2 szkl wydrylowanych
śliwek, pokrojonych na ćwiartki1 łyżeczka
cynamonuWymieszałam
mąkę z
solą i
cukrem. Dodałam do niej
masło oraz
mleko i zagniotłam elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłuwałam i odstawiłam.Zmielone
migdały (do mielenia użyłam blendera) wymieszałam z
kaszką kukurydzianą i posypałam spód ciasta.
Śliwki wymieszałam z
cynamonem i przełożyłam na posypany
migdałami spód ciasta.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Po lekki ostudzeniu kroiłam.