Wykonanie
Podkusiło mnie, żeby spróbować inaczej i wyszło całkiem całkiem...Składniki:3 kg
śliwek węgierek1 szklanka
cukru2
jabłka2
gruszki2
brzoskwinielaska
cynamonu5 torebek
kardamonu (same wyłuskane ziarenka)
Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać
cukrem i odstawić na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie dodać
cynamon, wyłuskane ziarenka
kardamonu i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Następnego dnia dodać drobno pokrojone pozostałe
owoce i smażyć godzinę rano, a
potem wieczorem znowu smażyć przez godzinę. Trzeciego dnia również smażymy 2
razy po godzinie i jeżeli powidła mają odpowiednią konsystencję wkładamy je wrzące do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja nie pasteryzowałam, ale Wy możecie jeżeli chcecie.Smacznego!