ßßß Cookit - przepis na Konfiturowy śliwkowy misz masz

Konfiturowy śliwkowy misz masz

nazwa

Wykonanie

Podkusiło mnie, żeby spróbować inaczej i wyszło całkiem całkiem...
Składniki:
3 kg śliwek węgierek
1 szklanka cukru
2 jabłka
2 gruszki
2 brzoskwinie
laska cynamonu
5 torebek kardamonu (same wyłuskane ziarenka)
Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie dodać cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Następnego dnia dodać drobno pokrojone pozostałe owoce i smażyć godzinę rano, a potem wieczorem znowu smażyć przez godzinę. Trzeciego dnia również smażymy 2 razy po godzinie i jeżeli powidła mają odpowiednią konsystencję wkładamy je wrzące do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja nie pasteryzowałam, ale Wy możecie jeżeli chcecie.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/konfiturowy-sliwkowy-misz-masz.html