Wykonanie
            
Podkusiło mnie, żeby spróbować inaczej i wyszło całkiem całkiem...Składniki:3 kg 
śliwek węgierek1 szklanka 
cukru2 
jabłka2 
gruszki2 
brzoskwinielaska 
cynamonu5 torebek 
kardamonu (same wyłuskane ziarenka)
Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać 
cukrem i odstawić na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie dodać 
cynamon, wyłuskane ziarenka 
kardamonu i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Następnego dnia dodać drobno pokrojone pozostałe 
owoce i smażyć godzinę rano, a 
potem wieczorem znowu smażyć przez godzinę. Trzeciego dnia również smażymy 2 
razy po godzinie i jeżeli powidła mają odpowiednią konsystencję wkładamy je wrzące do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja nie pasteryzowałam, ale Wy możecie jeżeli chcecie.Smacznego!
