ßßß
            
        
Rosół z kurczaka to jedna z tych rzeczy, które jestem w stanie wykonać „w nocy o północy”. Nieważne w jakim momencie, nieważne czy akurat byłam na zakupach czy nie i nieważne czy był zaplanowany czy nie – rosół zawsze powstanie w mojej kuchni. Staram się aby zawsze w lodówce (lub w zamrażalniku) przygotowana była paczuszka z kawałkiem kurczaka i chociaż niewielką ilością włoszczyzny. Wiadomo, że nie będzie on rodem z „Kuchennych rewolucji” naszpikowany wszystkimi znanymi kuchni warzywami, przyprawami i kilkoma rodzajami mięs. Czasem (a nawet często) jest to po prostu bulion przygotowany z 2-3 marchewek, pietruszki, kawałka selera (ostatnio często sięgam do takiego bulionu po selera naciowego) oraz kawałek kurczaka (oszczędnym leniom polecam korpus z kurczaka). Plus oczywiście przyprawy jakie znajdę w domu. Wyznaję zasadę, że nawet na szybko można przygotować coś dobrego z niczego i przy niewielkim wkładzie finansowym.Dlatego zachęcam do przeglądania swoich lodówek i na bazie znalezionych warzyw przygotowywania takiego bulionu. Jeżeli akurat nie macie ochoty na czysty rosół można dołożyć ulubione warzywo, doprawić i zabielić śmietaną – lekka zupa w sam raz na kolację. Nie oszukujmy się nie każdy ma czas i wenę na codzienne przygotowywanie cudownych i kolorowych dań.Moim ostatnim odkryciem jest multicooker Redmond – urządzenie, które według producenta ma zastąpić większość aktualnych sprzętów w mojej kuchni. Testuję go już 2 tygodnie i ostateczną recenzję napiszę za kilka dni. Na dzisiaj powiem wam, że jest to super urządzenie jeśli nie macie ochoty wyżywać się kulinarnie w kuchni. Wystarczy przygotować warzywa, dołożyć mięso oraz przyprawy, wlać wodę i włączyć program Soup. Po godzinie mamy taki oto rosół. A my w tym czasie możemy robić zupełnie inne rzeczy… urządzenia bowiem nie ma potrzeby pilnować.
Składniki na lekki rosół:2 korpusy z kurczaka3-4 marchewki obrane i pokrojone na mniejsze części2 małe pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze częścikawałek selera obrany i pokrojony na mniejsze częściłodyga selera naciowegopół pęczka natki pietruszkikilka ziarenek zioła angielskiego2-3 listki laurowekilka ziarenek czarnego pieprzu3l wodyWszystkie składniki wkładamy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny od zagotowania. Wywar nie powinien mocno wrzeć bo będzie gorzki. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a rosół doprawiamy mielonym pieprzem i solą do smaku.Ja rosół przygotowałam w Redmond Multicooker M150-E. Wszystkie składniki przełożyłam do misy multicookera i zalałam wodą. Zamknęłam pokrywę i ustawiłam program Soup (gotuje w odpowiedniej temperaturze przez 60 minut nie doprowadzając do zbytniego wrzenia). Po zakończeniu pracy programu wyłowiłam wszystkie warzywa, mięso oraz przyprawy, doprawiłam do smaku i włączyłam funkcję Cook aby przygotować w nim lane kluski (przepis poniżej).Składniki na lane kluseczki – idealny dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej:2 jajka3 łyżki mąkiszczypta soliJajka roztrzepujemy razem z mąką (najlepiej widelcem). Doprawiamy do smaku solą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy trochę wody. Wlewamy bezpośrednio do gotującego się rosołu (lub osolonej wody) i często mieszamy. Gotujemy około minuty a następnie podajemy.