Wykonanie
Rosół z
kurczaka to jedna z tych rzeczy, które jestem w stanie wykonać „w nocy o północy”. Nieważne w jakim momencie, nieważne czy akurat byłam na zakupach czy nie i nieważne czy był zaplanowany czy nie – rosół zawsze powstanie w mojej kuchni. Staram się aby zawsze w lodówce (lub w zamrażalniku) przygotowana była paczuszka z kawałkiem
kurczaka i chociaż niewielką ilością
włoszczyzny. Wiadomo, że nie będzie on
rodem z „Kuchennych rewolucji” naszpikowany wszystkimi znanymi kuchni warzywami,
przyprawami i kilkoma rodzajami
mięs. Czasem (a nawet często) jest to po prostu
bulion przygotowany z 2-3
marchewek,
pietruszki, kawałka
selera (ostatnio często sięgam do takiego
bulionu po
selera naciowego) oraz kawałek
kurczaka (oszczędnym leniom polecam korpus z
kurczaka). Plus oczywiście
przyprawy jakie znajdę w domu. Wyznaję zasadę, że nawet na szybko można przygotować coś dobrego z niczego i przy niewielkim wkładzie finansowym.Dlatego zachęcam do przeglądania swoich lodówek i na bazie znalezionych warzyw przygotowywania takiego
bulionu. Jeżeli akurat nie macie ochoty na czysty rosół można dołożyć ulubione warzywo, doprawić i zabielić
śmietaną – lekka zupa w sam raz na kolację. Nie oszukujmy się nie każdy ma czas i wenę na codzienne przygotowywanie cudownych i kolorowych dań.Moim ostatnim odkryciem jest multicooker Redmond – urządzenie, które według producenta ma zastąpić większość aktualnych sprzętów w mojej kuchni. Testuję go już 2 tygodnie i ostateczną recenzję napiszę za kilka dni. Na dzisiaj
powiem wam, że jest to super urządzenie jeśli nie macie ochoty wyżywać się kulinarnie w kuchni. Wystarczy przygotować warzywa, dołożyć
mięso oraz
przyprawy, wlać
wodę i włączyć program Soup. Po godzinie mamy taki oto rosół. A my w tym czasie możemy robić zupełnie inne rzeczy… urządzenia bowiem nie ma potrzeby pilnować.
Składniki na lekki rosół:2 korpusy z
kurczaka3-4
marchewki obrane i pokrojone na mniejsze części2 małe
pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze częścikawałek
selera obrany i pokrojony na mniejsze częściłodyga
selera naciowegopół pęczka
natki pietruszkikilka ziarenek
zioła angielskiego2-3
listki laurowekilka ziarenek
czarnego pieprzu3l
wodyWszystkie składniki wkładamy go garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny od zagotowania.
Wywar nie powinien mocno wrzeć bo będzie gorzki. Po ugotowaniu wyjmujemy
mięso i warzywa a rosół doprawiamy mielonym
pieprzem i
solą do smaku.Ja rosół przygotowałam w Redmond Multicooker M150-E. Wszystkie składniki przełożyłam do misy multicookera i zalałam
wodą. Zamknęłam pokrywę i ustawiłam program Soup (gotuje w odpowiedniej temperaturze przez 60 minut nie doprowadzając do zbytniego wrzenia). Po zakończeniu pracy programu wyłowiłam wszystkie warzywa,
mięso oraz
przyprawy, doprawiłam do smaku i włączyłam funkcję Cook aby przygotować w nim lane kluski (przepis poniżej).Składniki na lane kluseczki – idealny dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej:2
jajka3 łyżki
mąkiszczypta
soliJajka roztrzepujemy razem z
mąką (najlepiej widelcem). Doprawiamy do smaku
solą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy trochę
wody. Wlewamy bezpośrednio do gotującego się rosołu (lub osolonej
wody) i często mieszamy. Gotujemy około minuty a następnie podajemy.